Орехите могат да намалят риска от Алцхаймер
Консумацията на шепа орехи дневно може да намали риска от развитие на Алцхаймер. Това сочи изследване на американски учени, според които тези ядки подпомагат способността за учене, паметта, емоционалната стабилност и моторните умения. Експертите, провели експериментите, смятат, че антиоксидантите в тези ядки помагат за намаляване на риска от нарушения в ума. Оксидативният стрес и вредното въздействие на свободните радикали се сочат за основни виновници за загубата на памет, защото унищожават невроните и водят до възпаление в областта на мозъка. Изследователите считат, че 30-40 грама орехи дневно могат да имат защитен ефект върху мозъка. За болестта на Алцхаймер до момента няма лечение, а откритията са обещаващи в посока развиване на нови медикаменти и терапии за лечение. Предишни изследвания потвърждават, че нутриенти в орехите имат силата да защитят невроните от окисление, свързано с вреден протеин, натрупващ се в мозъка при Алцхаймер. Във вкусните ядки се съдържат и алфа-линоленова киселина (ALA), както и омега-3 мастни киселини, допринасящи допълнително за здравето на сърцето и мозъка. Орехите са богати и на витамини А, С, Е и витамини от групата В), а също и ценни минерали като магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо, белтъчини и фибри.