Йод - важен за здравето и щитовидната жлеза
Йодът е минерал с важни функции за тялото и за правилните функции на щитовидната жлеза. Тя играе важна роля в обмяната на веществата, растежа и недостигът на йод може да доведе до подуване, висок холестерол, депресия и перманентна умора. За да предотвратите недостига на йод, яжте тези храни.
1. Печени картофи. Един средноголям картоф осигуряав около 40% от препоръчителния дневен прием на йод.
2. Мляко. Освен калций, млякото набавя на организма витамин D и йод. В една чаша се съдържат около 37% от дневната нужда от йод.
3. Изсушени морски водорасли. В 7 грама се съдържат цели 4500 микрограма йод, което е цели 3000% от препоръчителната дневна доза. Консумирайте добавки с водорасли, за да елиминирате дефицита на йод.
4. Риба треска. Тази бедна на мазнини и калории риба е богата на йод. 90 грама доставя 99 микрограма йод (около 66% от дневната доза).
5. Подсилена йодирана сол. Многото сол вреди на организма и повишава кръвното. Не бива обаче да се лишавате напълно от сол - малко обогатена с йод сол е важна за здравето.
6. Скариди. Голяма порция скариди на ден осигурява дажбата от йод, а също доставя на тялото протеини и калций.
7. Хималайски солни кристали. В само половин грам от тях се съдържат около 250 микрограма йод - над 150% от ежедневната ви нужда от минерала.
8. Печени пуешки гърди. Неголямо парче печени пуешки гърди осигурява 34 микрограма йод на тялото, което е около 1/4 от препоръчителната доза.
9. Сушени сини сливи. Те дават на организма витамин А, витамин К и са добър източник на йод. в 10 сливи се съдържат около 20% от дневния препоръчителен прием.
10. Фасул. Порция от тази евтина и вкусна храна ще осигури на организма ви много протеини, мед, калий, калций, фолиева киселина и йод.