Хората с бъбречни проблеми не бива да ядат много месо
Пациентите, страдащи от хронично бъбречно заболяване, които редовно консумират месо и богати на киселини храни, могат да повишат риска от бъбречна недостатъчност. Това сочат данни на изследване на Националния институт по здравеопазване на САЩ. Според учените бъбречната дисфункция може да попречи на органа да елиминира киселината от организма, а това води до метаболитна ацидоза. Специалистите отдавна имат подозрения, че висококиселинна диета може да допринесе за влошаване на това състояние. В американското изследване учените провеждат хранителен анализ на почти 1500 пациенти с бъбречни заболявания в продължение на около 14-годишен период. Данните сочат, че хората, които консумират висококиселинни храни като месо, утрояват риска от бъбречна недостатъчност в сравнение с тези, които консумират нискокиселинни. Затова се препоръчва на хората с подобни проблеми да ядат повече зеленчуци, като например аспержи, маруля, карфиол, грах, червено зеле и моркови. Тези храни са алкални и неутрализират киселинността в организма, сочена за виновник за много заболявания. Други алкални храни са: домати, бадеми, тиквено семе, слънчоглед, сусам и леща. От мазнините се препоръчва прием на зехтин, ленено и кокосово масло, както и масло от авокадо.