6 храни, които действат като естествен лаксатив и помагат при запек
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Запекът е често срещан проблем, който обаче освен болки и неудобство, е и вреден за здравето, защото с неизхвърлянето на фекалиите се натрупват вредни вещества в организма. За щастие има храни, които могат да подпомогнат за облекчаването на този неприятен проблем, при това без да се прибягва до лекарства.
- Алое вера. В това растение, и по-специално в сока му, има съединения, които действат като лаксатив чрез увеличаване на водното съдържание в червата. Алоето също така стимулира производството на слуз, подобрява перисталтиката по естествен начин и подпомага смилането на храната и изхвърлянето ѝ от тялото.
- Семена от чиа. Тези малки семенца, придобиващи все по-голяма популярност и в България, са полезни за цялостното здраве. Когато се комбинират с течност, те образуват желатинообразна субстанция, която лесно се придвижва през червата, почиствайки добре налепите и подпомагайки изхождането.
- Ленено семе. То е отличен източник на фибри и добавя обем на изпражненията, помагайки им да преминат по-лесно и безпроблемно през Вашите черва.
- Зеленолистни зеленчуци. Магнезият е електролит, който има естествената способност да омекотява фекалиите и да подпомогне изхвърлянето им от червата. Зеленолистните зеленчуци, като например спанак, са богати на този ценен електролит.
- Богати на пробиотици храни. Те помагат за създаване на здравословна среда в чревната микрофлора и намаляват опасността от храносмилателни проблеми, като например диария или запек. Такива храни са, например, туршията и киселото зеле.
- Богати на фибри плодове. За повечето хора плодове, като например ягоди, портокали и малини, са решение за проблем със запека и освен това са полезни за цялостното здраве.