Вкусна крем супа с праз и картофи
Есента дойде, а с нея и вкусният праз. За това време, предшестващо зимата, са много полезни топли супички, които да сгряват стомаха и душата. Предлагаме ви една лесна рецепта за крем супа, която става лесно и можете да се справите дори и ако не сте големи кулинари.
Необходими продукти:
- 600 грама праз.
- 300 грама картофи.
- 500 милилитра зеленчуков бульон.
- 60 милилитра зехтин.
- черен пипер.
- мащерка.
За крутоните:
- 100 грама хляб.
- 1-2 супени лъжици зехтин.
- щипка розмарин.
- щипка червен пипер.
- щипка изсушен копър.
- щипка риган.
- щипка мащерка.
Начин на приготвяне:
Почистете добре праза, след което го нарежете на парчета. Обелете картофите, измийте ги и също ги нарежете на малки кубчета. В тенджера добавете зехтина и го загрейте, след което добавете праза и го задушете за няколко минутки на средновисока температура, като го разбърквате от време на време с дървена лъжица. След това добавете картофите и зеленчуковия бульон, подправете с черен пипер и мащерка и оставете да се готви за 30-35 минути. Когато картофите омекнат и празът се свари, пасирайте зеленчуците с пасатор до получаване на гладка хомогенна смес. Докато супата се вари, можете да приготвите крутоните. Нарежете хляба на малки кубчета, овкусете го добре с подправките и лъжица зехтин, след което ги сложете в застлана с хартия за печене тава и печете във фурната, докато станат златисти и хрупкави. Сервирайте супата топла, поръсена с крутони.
Да ви е вкусно!