Витамин К намалява риска от остеопороза, сърдечни болести и някои видове рак
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Витамин К често остава в сянката на витамин С или D, но също е от съществено значение за човешкото здраве. Той е мастноразтворим и играе решаваща роля в съсирването на кръвта. Този витамин също така е важен за укрепване на костите, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, а също така е от жизненоважно значение за други телесни процеси. Изследователите твърдят, че почти всеки човек на планетата има дефицит на витамин К и по-голямата част от хората не приемат достатъчно от него.
Дефицитът на витамин К може да повиши риска от:
- Aртериална калцификация.
- Сърдечносъдови заболявания.
- Мозъчни проблеми.
- Остеопороза.
- Кариес.
- Рак на простатата, белия дроб и черния дроб.
- Левкемия.
- Инфекциозни заболявания.
Видове витамин К:
- Витамин К1 - той се намира в растения и особено в зеленчуци. Този витамин се насочва към черния дроб и поддържа здравословното съсирване на кръвта.
- Витамин К2 - той отива директно в костите, стените на кръвоносните съдове и тъкани, различни от черния дроб.
- Витамин К3 - това е синтетична форма и не се препоръчва на кърмещи майки, защото може да се отрази зле на кърмачета.
Следните храни са богат източник на витамин К2:
- Ферментирали храни.
- Тъмнозелени зеленчуци.
- Сурови млечни продукти.
- Пълномаслена майонеза.
- Пилешко, патешко и пуешко месо.
- Телешки черен дроб.
- Агнешко месо.