Кои храни подсилват функцията на щитовидната жлеза?
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Щитовидната жлеза има много важни функции в нашия организъм. Ако тя не работи добре, се объркват хормоните и се развиват различни състояния, свързани с понижената или повишената им секреция. Едно от състоянията е хипотиреоидизъм, при което жлезата не произвежда достатъчно хормони, което налага включването на синтетични такива. Хранителният режим обаче също оказва влияние и може да подобри функциите на жлезата чрез включване на много зеленчуци, плодове и протеин. Някои важни и полезни за щитовидната функция храни са:
- Интегрални зърнени култури.
- Пресни плодове и зеленчуци.
- Орехи, бадеми и други ядки.
- Риба - соленоводни риби, като сьомга и риба тон са богати на омега-3 мастни киселини и са чудесен избор при хипотиреоидизъм. Това състояние може да увеличи нивата на холестерол и риска от сърдечни заболявания.
- Омега-3 киселините могат да облекчат възпалението, помагат за повишаване на имунитета и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Рибата е отличен източник на селен, който също е важен за работата на щитовидната жлеза.
- Фасул - бобът е важен източник на енергия и може да бъде полезен в случаите на щитовидна хипофункция и умора. Той съдържа антиоксиданти, протеини, витамини, минерали, сложни въглехидрати и хидрати. Също така е богат на фибри, което е много полезно, ако страдате от лошо храносмилане.