5 храни, богати на цинк
Цинкът е вторият най-срещан метал в човешкия организъм след желязото. Той е микроелемент, необходим за правилното функциониране на имунната система. Играе важна роля при синтеза на протеини и развитието на клетките. Препоръчваната дневна доза цинк е между 8 и 11 милиграма. Освен като хранителна добавка, може да си набавите това вещество и чрез храната. Тук ви представяме пет храни, богати на цинк.
Пшеничен зародиш
Пшеничният зародиш е пълен с полезни хранителни вещества - витамин C, витамин Е, фолат, желязо. Неслучайно започваме с тази храна - 100 грама от нея ще ви осигурят 17 мг. цинк - много повече от необходимата доза.
Сусам
Само със 100 грама сусам ще си набавите необходимата доза цинк за деня. Суров, печен или в тахан - както и да го консумирате, той ще осигури много полезни вещества.
Тиквено семе
Тиквеното семе е един от най-добрите естествени източници на цинк. Препоръчваме да го консумирате сурово, за да се запазят му полезните свойства. А те изобщо не са малко - тиквеното семе засилва имунната система и намаля риска от рак на простатата.
Черен шоколад
Черният шоколад е сред десертите, които са наистина полезни за организма. Той е мощен антиоксидант и намалява риска от депресия. Сто грама черен шоколад ще ви заредят с около 10 мг. цинк.
Чесън
Чесънът е универсалното народно лекарство. "Ароматният" зеленчук се бори срещу простудни заболявания, високо кръвно, възпаления. Включваме го и в списъка ни с богати на цинк храни - 100 грама чесън ще ви осигурят до 20% от необходимата доза за деня.