КИНОА ЗЕМЕЛА 250 гр. / ZEMELA QUINOA
Информация
КИНОА ЗЕМЕЛА 250 гр.
Растението киноа (Chenopodum qunoa) се смята за свещено и е с древен произход (според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10 000 години).
В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Изключително богата на протеини зърнена култура, единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и Е, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец. Иначе вкусът на семената е неутрален, с лек орехов аромат. От тях се приготвят различни блюда, сервират се като гарнитура, основно ястие и десерт.
Начин на употреба
- Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода.
- Варят се като ориза - заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути.
- При варене киноата увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче.
Състав
- Бяла Киноа.
Хранителна стойност |
за 100 гр. |
Енергийна стойност | 1611 kJ/ 382 kcal |
Мазнини
|
6,10 гр.
|
Въглехидрати
|
64,20 гр.
|
Протеини | 14,10 гр. |
Сол | 0,013 гр. |
Произход
- Перу.
Съхранение
- На сухо и хладно място.
Опаковка
- 150 гр.
Пакетирано за
България, Пако-См ЕООД
Отзиви към продукт